Laatst gaven wij een sessie over work-life balance aan een grote groep jonge medewerkers, ook wel millennials genoemd. In de voorbereiding naar deze sessie werd ik zelf ook met mijn eigen werk en privé balans geconfronteerd. Momenteel zijn we met zoveel mooie opdrachten bezig en lijkt het wel of alles gelijk komt. Hoewel ik volop geniet en heel erg blij ben met hoe het gaat, heb ik soms ook het gevoel dat anderen mijn agenda domineren. Dat roept bij mezelf de vraag op: wat is dat nou balans? Bestaat dat of is het een constante zoektocht naar evenwicht. En is het “work-life” of is het allemaal “life” en is het aan ons zelf hoe we ons eigen leven inrichten.

Meer eigenaarschap op jouw eigen leven

Even dat moment van reflectie pakken is zo nu en dan goed. Het liefste doe ik het zelf elke 2 weken. Hoe gaat het? Doe ik de dingen die ik wil doen? Besteed ik mijn tijd zoals ik het wil besteden? Zo challenge ik mijzelf in waar ik regie over heb of waar ik ervaar dat dingen me overkomen en ik in verwijten en paniek kan schieten. Zo blijf ik in beweging en voor mijzelf zo veel mogelijk in balans, zodat ik het leven kan leiden dat bij mij past.

In je kracht staan begint bij zelfkennis

We hebben allemaal zo onze eigen uitdagingen met work-life en kunnen elkaar ook niet vertellen wat wel en niet werkt, omdat we allemaal anders zijn. In de eerder genoemde sessie over work-life balance hebben de medewerkers in storytelling cirkels hun ervaringen gedeeld over hun work-life. Prachtige verhalen met mooie uitdagingen en veel inzichten. Ze kwamen zelf tot de volgende conclusie: “het gaat om zelfkennis, wie ben ik, waar sta ik voor en waar ben ik goed in.”

Dit gaf sommige mensen rust: “ik kom erachter dat ik eigenlijk heel tevreden ben”. Anderen kwamen tot het inzicht dat ze het anders wilden. Dat riep bij hen de vraag op hoe ze dat moesten doen. We hebben met hun gesproken over hoe je zelf regie kan pakken, hoe je je eigen talenten hiervoor kan inzetten en hoe dit je helpt om richting te geven aan jouw leven.

Want daar draait het tenslotte om, hoe jij jouw balans elke keer terug kan vinden en het leven kan inrichten zoals voor jou goed is.

Vind je het leuk om te lezen wat we nog meer kunnen betekenen voor medewerkers, neem dan gerust eens een kijkje op onze website: https://whenpurposemeetspeople.com/medewerkers-motiveren/