“Stel je voor, je hebt een kledingwinkel. Je gaat elke dag de straat op om mensen persoonlijk aan te spreken om eens een kijkje te nemen in je winkel. Dan loop je met die mensen mee, leer je ze kennen, onderzoek je wat hun wensen en behoeften zijn – en kun je eenmaal in de winkel precies de juiste combinatie voor ze uitzoeken. Grote kans dat ze die ook aanschaffen en dat ze super tevreden zijn met de goede koop.” De vader van mijn vriend heeft altijd meerdere kledingwinkels gehad. Deze metafoor gebruikte ik om aan hem uit te leggen wat er goed gaat en wat er nog beter kan in ons bedrijf.

Wat er goed gaat? We spreken veel mensen, hebben fijne contacten en goede gesprekken en komen snel tot de kern van wat er speelt en wat er nodig is om meer impact te maken. Als gevolg hiervan worden bijna alle voorstellen die we doen ook omgezet in projecten – soms direct, soms pas later. Daar speelt onze oprechte interesse in de wensen en behoeften van de klant een grote rol in, onze gedrevenheid om onze ervaring en expertise in te zetten om de uitdaging aan te gaan en onze openheid om mee te bewegen als dat nodig is. In de uitvoering van die projecten weten we de verwachtingen waar te maken en houden onze klanten positieve energie over aan werken met ons.

Wat er beter kan? Een kledingwinkel kan niet voortbestaan door alleen maar mensen 1 op 1 te benaderen en vanuit die relatie een aanbod te doen. Op een gegeven moment wil je dat mensen de winkel ook zelf weten te vinden, dat ze zelf iets naar hun gading vinden en dat ze weten waarvoor ze wel en waarvoor ook niet bij die winkel moeten zijn. Daar is een mooi vak voor, en dat heet marketing ☺.

Zoals de schilder thuis zijn eigen schilderwerk niet altijd prioriteit geeft, merk ik dat ik schroom heb om ons bedrijf groots in de markt te zetten. Schroom om met “onbekenden”, in het luchtledige (bijvoorbeeld via LinkedIn) te delen welke behoefte we vervullen en waarom, wat een fantastisch mooie projecten we doen, wat we allemaal te bieden hebben en schroom om keuzes te maken en duidelijk te zijn in wat we wel en ook in wat we niet doen. Terwijl ik anderen hier zo graag en zo vaak al over heb geadviseerd…

Daar gaan we dus mee aan de slag – vanaf vandaag. Een van de onderdelen is dat Saskia Wessels en ikzelf regelmatig korte blogs zullen delen waardoor je kennis kunt maken met onze visie, wat wij belangrijk vinden, wat we doen en hoe we dat doen. Op onze eigen manier, dus altijd persoonlijk en verhalend. Om jullie een inkijkje te geven in onze dagelijkse ervaringen, belevenissen en inspiratiebronnen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral even een kijkje op onze website www.whenpurposemeetspeople.com . To be continued.